Зворотній
виклик
Надіслати
повідомлення
Надіслати
запит
Контакти

Камінь поризована - не просто цегла

19 марта, 2019
575

Як відомо, одним з найдавніших будівельних матеріалів в історії людства є цегла. Древнє його тільки дерево і необпаленої глина. І якщо останні два матеріали застосовуються в сучасному великому будівництві не так вже й часто, то цегла тримає свої позиції дуже міцно і по сей день. І, звичайно ж, за довгі тисячоліття цегла еволюціонував. Розвивався разом з людським суспільством і будівельною справою.

 

Змінювався форм-фактор цегли: сучасний габарит блоку (зараз він називається NF - нормальний формат) відомий тільки з шістнадцятого століття. Змінювалися технології: зараз вже ніхто не формує і не обпікає цегла вручну, до наших послуг цілі механізовані комбінати.

 

Технології та механізація виробництва дозволяє серйозно розширити асортимент продукції і знизити ціни, а відповідно збільшити продажі. Змінюються матеріали: поряд з класичним керамічною цеглою, нам став доступний цегла силікатна, з кварцового піску, міцніший, але з меншою теплоізоляцією. Хороші тепло- і звукоізоляція завжди вважалися одними з найбільш пріоритетних переваг житлового приміщення.

 

Згодом було помічено, що при додаванні в тіло цегли наскрізних отворів у вертикальній площині (так званих «пір»), кладка набуває додаткові тепло- і звукоізоляційні властивості, при зовсім незначному зниженні міцності. А в століття механізації виробництва і будівництва, сучасні засоби дозволили укрупнити елементи конструкції до великих блоків.

 

Не відстали і виробники цегли. Давайте розглянемо саме такі, спеціалізовані керамічні блоки. Найчастіше їх називають « камінь поризована ». Чому саме «камінь»? Тому що це вже не цегла в класичному сенсі слова. Найменший такий блок має форм-фактор 2NF, тобто дорівнює за обсягом двох стандартних цеглин.

 

Середній поризована камінь 14.5NF (також пишуть 14,5 НФ) має габарит порядку 500х250х220мм і вага близько 20-25кг. Це дозволяє виконати кладку при меншій кількості швів, що погіршують тепло- і звукоізоляцію. З такого каменю вже можна виконати несучу стіну товщиною всього в один блок, що економить час і стоіость на будівництво будинку. А прийнятна маса дозволяє обійтися мінімальною механізацією. При цьому така стіна буде повністю відповідати сучасним нормам будівельної теплотехніки, тобто не буде потрібно будь-яка додаткова теплоізоляція.Крупний поризована камінь може мати форм-фактор аж до 51NF і вага понад 80 кг.

 

Також важливо відзначити, що бокова поверхня поризованного каменю, зазвичай, виконується не гладко, як у цегли. Поверхня рифлена, це має на увазі з'єднання блоків по системі виступ-паз, що знову ж таки збільшує як міцність кладки, так і ізолюючі властивості. Інша поширена назва поризованного каменю - «тепла кераміка».

 

Для порівняння: коефіцієнт теплопровідності звичайного саману складає 0,40-0,45 Вт / м * К, а у поризованного каменю може досягати значення 0,15-0,20 Вт / м * К, це означає що даний блок проводить тепла вдвічі менше. У той же час, клас міцності поризованного каменю - М150 або М200, що дозволяє застосовувати його в тих же областях, де і цегла аналогічного класу міцності. У тому числі і для зведення несучих і самонесучих стін багатоповерхових будівель.

Компанія «ТБК Апельсин» - продаж будівельних матеріалів в Києві. Ми постійно розширюємо асортимент і намагаємося тримати ціни доступними для пересічного покупця.