Зворотній
виклик
Надіслати
повідомлення
Надіслати
запит
Контакти

Міцні стіни - запорука благополуччя будинку

19 марта, 2019
1220


Зрозуміло, за хороший матеріал з вас запитають зовсім немаленьку суму. Однак є спосіб заощадити: з дорогого матеріалу можна звести тільки несучі стіни, а внутрішні виконати з більш дешевого.
Несучі стіни тому і називаються несучими, оскільки на них падає основне навантаження будинку. Вони повинні витримувати вагу даху, всіх поверхів, бути міцними і довговічними. Несучі стіни з будь-яких матеріалів треба захистити від атмосферних опадів: покрити штукатуркою, вагонкою, дерев'яні полакувати.
Розповімо докладніше, які матеріали застосовують для зведення зовнішніх і внутрішніх стін. Почнемо з дерева. Є кілька видів дерев'яних стін: рубані, щитові, каркасні, панельні.

Здається, зрозуміло, чому стіни називають рубаними. Вони складаються зі спеціально оброблених колод або з клеєного бруса. Каркасні стіни теж будують з дерева, проте їх зводять з стійок (вертикальних елементів) і обв'язок (горизонтальних). Ну а отриманий в результаті каркас заповнюють утеплювачем і по обидва боки обшивають. Для обшивки, як правило, використовують OSB або попередньо оброблені від грибка і червиць дошки.
Ще один різновид дерев'яних стін - щитові і панельні стіни. Фактично вони являють собою конструктор, який треба зібрати, щоб отримати готовий будинок. Готові елементи стін з прорізами під вікна і двері з'єднують між собою спеціальними кріпильними елементами, і Опля - можна в'їжджати! Заводське виготовлення виключає несумісність елементів будинку, тому така споруда будуватися швидко і вимагає мінімальної обробки. Єдиний мінус - доведеться замовляти кран, адже підняти готові стіни і встановити їх на місце вручну будівельникам не вдасться.
Звичайно, дерев'яний будинок - це добре, але цегляний - набагато солідніше. Який вам більше до вподоби - глиняний, силікатна цегла ? Якщо ви віддаєте перевагу натурпродукт, то визначитеся, чи готові ви віддати кругленьку суму за клінкерну цеглу , або ж обмежитеся простим, який набагато дешевше?
Можна вибрати і інший матеріал, наприклад піно або газобетон. Обидва екологічні і теплі, проте обидва вимагають зовнішньої і внутрішньої обробки.
Є й інші варіанти: шлакобетонові, керамзитобетонні монолітні стіни. Або варіант з нових - стіна з термоблоків. При такій технології спорудження фактично складається з пінопласту, а жорсткість конструкції надають металевий каркас і металеві з'єднання.
Як бачите, вибрати є з чого. Тільки пам'ятайте: який би матеріал ви не замовили, товщина стін повинна відповідати СНіП, інакше взимку вам доведеться ой як несолодко. Товщину утеплених стін визначають на підставі середньої температури найхолодніших 5 днів поспіль протягом року (розрахункова зимова температура).

При цьому СНиП рекомендує дотримуватися наступних цифр:
- стіни з цегли зводити товщиною не менше 1300 - 1500 мм;
- з пінобетону (блоки щільністю 600-800) - 500 - 800 мм;
- з газобетону (блоки щільністю 400-500) - 375 - 400 мм;
- стіни з бетону - 3000 - 4000 мм;
- з дерев'яного бруса - не менше 200 мм;
- з дерев'яної колоди - не менше 300 мм;
- каркасні стіни повинні бути не тонше 150 мм.
Це дані для опалювальних приміщень. За розрахунками в такому будинку при мінусовій температурі на вулиці взимку не повинно бути менше +18.

Однак якщо в якийсь приміщенні опалення проводити не передбачається (припустимо, в тамбур, холодну комору), товщину неопалюваних стін слід робити не меншою, ніж 0,7 зовнішніх. Тоді через них не буде йти з дому тепло.