Зворотній
виклик
Надіслати
повідомлення
Надіслати
запит
Контакти

Піноблоки. Цікаві факти історії створення

19 марта, 2019
2120

Пористі бетони, до категорії яких відносяться і піноблоки, відомі з початку ХХ століття завдяки архітекторові зі Швеції А. Еріксону. Йому вдалося розробити техніку отримання штучного каменю, характеристики якого віддалено нагадували властивості дерева. А вже в 1924 році газобетон, включаючи виготовлені з нього піноблоки, був запатентований на міжнародному рівні, і незабаром став використовуватися практично повсюдно. За статистикою, в 1970-х роках пінобетон застосовувався вже більш ніж в сорока країнах на різних континентах планети.

Практично відразу після винаходу технології випуску ніздрюватого бетону даний матеріал став використовуватися і в СРСР, але тоді в будівництві використовувалися не готові піноблоки, а пінобетон в рідкому вигляді, що дозволяє створювати монолітні будівельні конструкції. У 1939 роки пінобетон часто використовували для інноваційної в той час монолітної теплоізоляції дахів зводяться промислових будівель. Перші житлові будинки з пінобетону в СРСР з'явилися лише в 1953 році, вони були зведені в Березниках. Але так як при автоклавної обробці в ті роки пінобетон нерідко показував недостатню тріщиностійкість, піноблоки з нього не проводилися, а в будівництві набагато частіше використовувався газобетон.

Незважаючи на домінування в радянському будівництві газобетону, дослідно-конструкторські та науково-дослідні роботи зі створення високоякісного пінобетону в СРСР тривали в 1960-і роки. В результаті в країні з'явилися перші піноблоки найбільш потрібних параметрів для будівництва, ніж аналогічний матеріал, розроблений вченими західного світу. На розвиток пінобетону і становлення його як найважливішого матеріалу для сучасного будівництва вплинув ленінградський професор П. І. Боженов, який досліджує основні характеристики декількох різновидів пористого бетону.

Але піноблоки, виготовлені Неавтоклавні способом, викликали інтерес серед будівельників вже в постперебудовний період, коли енергоносії подорожчали, і автоклавного виробництво пористих бетонів стало економічно недоцільним. У той період змінилися і вимоги до теплозахисту зведених будинків, враховуючи дороге опалення. Тоді пінобетон і пінобетонні блоки в пострадянських республіках і отримали максимальне поширення в силу морозостійкості, вогнестійкості, довговічності, паронепроникності даного будівельного матеріалу.

Піноблок

Чи можна купити піноблок в нинішній час? ..
 

Історія розвитку будівельної галузі в Україні розпорядилася так, що якою б низькою не була ціна на піноблок за штуку або м3, але купити його в наші роки не представляеться можливим. Все тому, що на зміну сірим пінобетонним блокам прийшов білий і високоточний газоблок, що володіє аналогічними властивостями, але при цьому має ряд переваг - а саме:

  1. Геометрія - газобетонні блоки володіють мінімальними відхиленнями розмірів і їх як правило укладають на спеціальний клей, товщина шва при цьому 3-5мм;
  2. Міцність - завдяки автоклавному пропарюванню, газоблок володіє максимальною міцністю вже відразу по закінченню виробничого циклу;
  3. Масовість - заводи, що випускають газобетон, мають високопродуктивні лінії здатні задовольнити високу купівельну потребу.

І так, підбиваючи підсумки даної статті хочеться підкреслити той факт, що яким би популярним ще років десять тому не був би піноблок, але на даний момент його доведеться замінити іншими будівельними блоками.