Зворотній
виклик
Надіслати
повідомлення
Надіслати
запит
Контакти

Фибробетон. Майбутнє за полімерами.

19 марта, 2019
1236

Залізобетон, як відомо, представляє собою затверділу цементну суміш, укріплену (армовану) металевими прутами, що підвищують міцність бетонних конструкцій. Разом з тим залізобетон не є ідеальним будівельним матеріалом: купуючи міцність до розтягування, він не стає міцнішим на вигини або тріщини. Слід ще враховувати, що залізобетонні вироби вимагає додаткових витрат на метал для арматури, а також витрат праці виготовлення і подальшу установку каркаса або сітки з металевих прутів, тобто на підготовку самої арматури.

Фибробетон позбавлений таких недоліків завдяки додаванню сталевих або базальтових волокон (фібри). Рівномірно розподіляючись по всій цементної суміші, фібра надає рівну міцність всіх частин вироби з бетону, підвищуючи при цьому його міцність до тріщин і вигинів. Застосування фибробетона призводить до суттєвої економії металу і витрат праці на арматурні роботи, підвищуючи одночасно надійність і міцність бетонних конструкцій.

Але немає межі досконалості. З недавніх пір в якості фібри стали використовувати полімерні волокна. Поліетиленова або поліпропіленова фібра поки ще не отримала широкого поширення, але в майбутньому прогнозується, що саме синтетичні полімери стануть основою для виготовлення фібри. Прості полімерні волокна мають низькі показники пружності і не підвищують міцність бетонних виробів на розтяг. Зате поліпропіленова фібра підвищує показники стійкості бетонних виробів під час пожежі: при високій температурі поліпропілен, перетворюючись в газ, залишає бетон, в якому при цьому залишаються пори, і через них пари води, що утворилися при тепловій дії, також залишають бетон, тоді як за відсутності пір бетон руйнується. Крім цього полімерна фібра запобігає сколи та пошкодження поверхонь виробів з бетону. Дані властивості дозволяють з успіхом використовувати поліпропіленову фібру у виробах з бетону, хто не відчуває навантажень, наприклад в штукатурці.

Нещодавно створений надвисокомолекулярний поліетилен по міцності на розтягнення перевершує сталь в 10 разів. З волокон такого поліетилену вже може бути виготовлена ефективна арматура для бетону, що має не тільки високі показники міцності, а й надає бетонним конструкціям стійкість при пожежі.
Широке застосування фіброполімерного бетону в житловому будівництві дозволить без погіршення якості істотно знизити вартість будівельних матеріалів та будівельно-монтажних робіт.